This rustic concrete home in Tulum is nestled within a tropical garden

Built by Mexican studio CO-LAB Design and style Office environment, Villa Petricor is a stunning 300-square-meter house situated on a sleek and angled home in the city of Tulum. The web-site is surrounded by gorgeous tropical vegetation and welcomes the great prevailing winds that blow by way of the area. The household was built to inculcate an personal partnership between the residents and the purely natural environment.

Designer: CO-LAB Layout Office environment

“Villa Petricor connects us to the pure planet by supplying areas that motivate us to gradual down and marvel at the splendor of the present second,” mentioned the area studio CO-LAB Design Office. The uncooked and rustic house is named right after the “earthy scent generated when rain falls on dry soil”. Hordes of trees operate by the property, with the home artfully tucked in the midst of them. The windows have been consciously placed all over the dwelling, to supply mesmerizing views of the surrounding trees. “Projected shadows solid by the bordering vegetation prolong the presence of nature in all the rooms of the residence,” the workforce concluded.

The entrance of the residence characteristics a majestic brise-soleil made from concrete blocks. The screen offers very little sneak peeks into the house, though retaining a sense of privacy and stability. Once you enter the household, you are welcomed by interiors marked with arched openings and cozy niches, generating a wonderful indoor-outside connection, and a feeling of openness and fluidity within just the home.The ground ground properties two bedrooms, a cozy open up place to lounge about in, and a cooking and dining place. Impressive big doorways lead you to a terrace, as properly as a swimming pool.

In the phrases of CO-LAB, the interiors of the household are “sculpted and monolithic”. The higher amount retains a break up-level major suite with a sleeping portion, lounge, lavatory, and terrace. The vaulted ceiling is just one of the star characteristics of the suite. It has also been geared up with constructed-in home furnishings these types of as a platform mattress, and benches that are linked to the wall.

Custom finishes and pivoting home windows crafted from rolled, stainless-metal tube frames further assistance the monolithic aesthetic of the house. The walls have been designed from polished cement, and the flooring are accentuated by terrazzo, with both of those featuring a mineral pigment as the color. 4 skylights allow generous amounts of light-weight to stream into the household. “The washed light on the walls and flooring enhances the texture of the polished cement interiors, revealing the completely imperfect handwork of community artisans,” the studio mentioned. All these intelligent and stunning specifics additional increase the sculptural attractiveness of the residence, producing a room that perfectly embodies equally fluidity and stillness.